#PGBalarm

Een paar weken terug was de hashtag PGBalarm trending op twitter en leidde zelfs tot kamervragen. Het ging om de chaos bij de SVB bij de uitbetaling van PGB-gelden voor gewerkte uren van zorgverleners. De politiek was hevig verontwaardigd dat de SVB mensen niet uitbetaalde en riep de Staatssecretaris op het matje die steeds weer beterschap beloofde.

#Hypocriet

Dat zou de hashtag kunnen zijn die de opstelling van de politiek omschrijft. Het is namelijk diezelfde Tweede Kamer geweest die eraan meegewerkt heeft dat het nieuwe stelsel in recordtempo is doorgevoerd. Op 26 november 2014 zijn pas de laatste definitieve zaken geregeld en duidelijk geworden.

#Vandeeennaardeander

Door die late wetgeving was het bij ons zo dat we in september bericht kregen van het SVB dat we alle zorgovereenkomsten moesten aanleveren, omdat anders de uitbetaling vanaf 1 januari 2015 niet gegarandeerd kon worden. Dat betekende alles verzamelen en opsturen. Omdat we met school net in een overgang zaten van één zorgverlener (instantie) naar verschillende zelfstandig werkende zorgverleners, was het een rommelige tijd tot de door de SVB gestelde deadline.

Vervolgens komt er eind november een bericht van de zorgverzekeraar dat door de veranderde wetgeving (#veranderdvoordatdeveranderinginwerkingwasgetreden) we met alle geïndiceerde zorg niet langer onder de SVB vielen maar onder de zorgverzekeraar. De zorgovereenkomsten-aanleverexcercitie was dus voor niets geweest.

#PGBsnooze

Kon daarmee het PGB-alarm uit? Immers, de Zorgverzekeraar is, anders dan het SVB, gewend aan het verwerken van ingediende facturen. Dat moest dus geen problemen opleveren zoals bij het SVB. Zeker niet omdat er minder mensen onder de zorgverzekeraar zijn komen te vallen dan onder de SVB én deze mensen bovendien verspreid zijn over een X-aantal zorgverzekeraars.

Helaas niet dus. We moeten maar even het alarm ‘snoozen’. Na 3 weken bellen en wachten is er namelijk nog niets uitbetaald en komt er eindelijk een telefoontje van de zorgverzekeraar: de ingediende facturen worden afgewezen, want ze voldoen niet aan de landelijke declaratienormen.

…..Wacht even….. Landelijke declaratienormen?
Ik zie een factuurnummer staan, een KVK-nummer, contactgegevens, een bankrekeningnummer, een omschrijving van de geleverde prestatie, een datum. Wat mis ik ‘landelijk gezien’ dan nog? “Nou”, legt de man van de zorgverzekeraar uit, “er moet een zorgcode vermeld worden en de AGB-code van de zorgverlener ontbreekt .” Een zorgcode en een AGB-code?, herhaal ik nog vragend. Ik heb geen enkel schrijven van iemand ontvangen waarin is gewezen op de noodzaak dat de ingediende facturen deze codes bevatten en anders niet in behandeling zullen worden genomen. “Dat klopt”, krijg ik aan de andere kant van de lijn te horen, “maar die codes hebben we wel nodig”.

#PGBalarmweeraan

Dat gaat dus weer een paar weken duren voordat dit weer allemaal ‘conform de Landelijke normen” is geregeld en tot die tijd is er geen geld om de zorgverleners te betalen. Dat dit hun inkomen is, waarvan ze moeten leven, dat vindt iedereen vervelend, maar ja, het systeem hè? Vanuit de politiek hoor je hier niets over, want betreft maar een kleine groep mensen en waarschijnlijk heeft de ene zorgverzekeraar het anders geregeld dan de ander. Daar valt politiek weinig gewin te behalen.

#PGBalarmuit

Hopelijk komt er snel het moment dat ‘het syteem’ weer werkt, zoals het vooraf beloofd was. Tot die tijd blijft het nog even bellen, wachten, mailen en wachten. Hopelijk mag het #PGBalarm snel weer uit, want ik krijg er steeds meer hoofdpijn van.

Facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailby feather

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *